Cine poate fi naș de botez, sfaturi și reguli utile pentru alegerea unui naș de botez. Detalii despre ce înseamnă să fii naș de botez, cum să alegi un naș de botez și ce responsabilități ar trebui să aibă. Descoperă reguli și sfaturi despre cum să alegi un naș de botez și ce obligații are acesta cu acest articol.
Botezul este un eveniment foarte emoționant pentru întreaga familie. Atunci când vă decideți să vă botezați copilul, una dintre primele decizii pe care trebuie să le luați este alegerea nașilor.
Alegerea nașilor nu este întotdeauna o decizie ușoară, mai ales când te gândești că aceștia vor juca un rol foarte important în viața finului tău, devenind părinții săi spirituali. Este important de știut că nu toată lumea poate boteza un copil (de exemplu, călugării nu pot deveni nași). Există anumite reguli și regulamente, majoritatea de natură religioasă, care determină alegerea nașilor pentru botez.
Nașii trebuie să fie botezați în credința ortodoxă
În credința ortodoxă, nașii sunt obligați, printre altele, să îndrume viața spirituală a finului lor, contribuind la educația religioasă a acestuia. De aceea, una dintre cele mai importante condiții impuse de Biserică este ca nașul însuși să fie botezat în credința ortodoxă. Nu trebuie uitat că, în cadrul slujbei de botez, nașii își vor mărturisi credința în Isus în numele copilului.
Această legătură spirituală va fi menținută pe tot parcursul vieții, iar preoții îi sfătuiesc pe nași să contribuie la creșterea finului lor în spiritul valorilor creștine. Nașii ar trebui să fie oameni credincioși care să poată instrui nașul și să-i împărtășească dragostea lor pentru Dumnezeu.
În concluzie, trebuie remarcat faptul că, în religia ortodoxă, nașii nu pot fi reprezentanți ai unei alte confesiuni (de exemplu, un catolic nu poate boteza un copil ortodox), deoarece Biserica respectă cu strictețe acest lucru. Nașii mărturisesc credința în locul nașului, recită crezul și sunt garanții persoanei botezate. Rolul lor este de a se asigura că bebelușul va fi crescut ca un adevărat creștin și că va răspunde în fața lui Dumnezeu pentru greșelile lor.
Nașii le vor insufla o educație spirituală pe tot parcursul copilăriei lor. Ei sunt cei care îi pot oferi copilului prima Biblie și îi pot învăța elementele de bază ale ceea ce înseamnă să fii un bun credincios.
Nașii trebuie să fie căsătoriți?
Nașii de botez nu trebuie să fie căsătoriți. Cu toate acestea, Biserica Ortodoxă nu recomandă ca doi tineri care au o relație, dar care nu sunt căsătoriți, să devină nași ai copilului. Acest lucru se datorează rudeniei spirituale care apare prin sacramentul Botezului, care ar împiedica acești tineri să se căsătorească între ei în viitor.
Pe de altă parte, potrivit unei alte concepții, nașul de botez este cel care participă efectiv la ritual (bărbat în cazul unui băiat sau femeie în cazul unei fete). Astfel, chiar dacă între nași se dezvoltă o legătură spirituală, aceasta nu va fi suficient de puternică pentru a împiedica o eventuală căsătorie ulterioară.
Vă recomandăm ca, dacă doriți să aveți nași necăsătoriți, să cereți sfatul preotului care va conduce ceremonia.
Deși nu este necesar ca nașii să fie căsătoriți (unul cu celălalt sau cu altcineva), există avantaje evidente pentru un cuplu căsătorit care formează deja o familie și sunt una și aceeași persoană. Cei care sunt căsătoriți și poate chiar au deja copii sunt cei care știu cel mai bine cum să își îndeplinească rolul de nași.

Pot să aleg un singur naș pentru un botez?
Răspunsul este DA, ei pot boteza o singură persoană. Amintiți-vă, totuși, că regulile botezului ortodox prevăd că nașul trebuie să fie de același sex ca și copilul. Astfel, o fată este botezată de o femeie și va avea o nașă (căsătorită sau nu), iar un băiat este botezat de un bărbat care îi va fi naș.
La urma urmei, nașul este cel care îl ține pe copil în brațe în timpul slujbei și care îl va primi în criptă după ce va fi scos din cristelniță.
Două perechi de nași la un botez
Tocmai din cauza accentului pus pe legătura spirituală care are loc în timpul botezului, Biserica nu recomandă alegerea a mai mult de o pereche de nași. Cu toate acestea, acest lucru nu este interzis și a fost din ce în ce mai des practicat în ultima vreme.
Dacă decideți să invitați doi nași la botezul unui copil, aceștia își vor împărți sarcinile de comun acord. De exemplu, aceștia pot sta cu copilul pe rând, în funcție de perioada de serviciu. Obiectele necesare pentru botez și hainele finului vor fi cumpărate de nași împreună, iar aceștia vor împărți și cheltuielile bisericii.
În general, ritualul va fi același, dar fiecare pereche de nași va avea propria lumânare de botez.
Botez fără nași
Un botez fără nași nu este posibil. Indiferent dacă este vorba de un singur naș sau de mai mulți, aceștia trebuie să fie prezenți în biserică în timpul botezului copilului.
Nașii de cununie trebuie să fie nași de botez?
Nu există nicio regulă bisericească care să stipuleze că nașii mirelui trebuie să fie și nașii copilului. De fapt, aceasta este pur și simplu o alegere personală a părinților, care pot dori sau nu ca nașii să fie nașii copilului lor.
În unele familii și în unele zone din România este o tradiție, iar nașii care au cununat cuplul devin automat nași și la botez.
Sfatul nostru: pentru a evita neînțelegerile și frustrările, discutați mai întâi cu nașii.
Părinții copilului pot fi și ei nași?
Biserica Ortodoxă este clară: părinții unui copil NU pot fi nașii acestuia. Ei sunt cei care i-au dat viață biologică, iar nașii îl vor readuce la viața lui Hristos.
Nașii au rolul de a sprijini familia și de a-l învăța pe copil credința creștină. Ei nu sunt mai puțin importanți decât părinții, pentru că își asumă o responsabilitate mai mare – statutul de părinți spirituali. La rândul său, nașul trebuie să-i respecte și să-i asculte pe nașii săi, așa cum îi respectă și îi ascultă pe părinții săi biologici.
Copiii pot fi nași?
Încă o dată, regulile Bisericii Ortodoxe sunt fără echivoc: copiii care nu au împlinit vârsta legală NU pot deveni nași la botez.
Explicația este evidentă: copiii înșiși se află într-o etapă de formare. Aceștia nu pot fi pregătiți pentru a oferi instruire spirituală dacă nu au încheiat o perioadă de formare. Botezul este o sarcină care implică responsabilitate și nu există nici o posibilitate ca un copil să aibă maturitatea necesară pentru a și-o asuma. Când vor crește, vor fi preocupați de propriul lor drum în viață și nu vor putea oferi niciun ajutor real finului lor sau familiei acestuia.
Prin urmare, nașii pe care îi alegeți pentru copilul dumneavoastră trebuie să fie adulți.
Cum sunt aleși nașii?
În afară de cerințele religioase (nașul trebuie să fie un adult, de credință ortodoxă, nu tatăl biologic al copilului), există și alte câteva aspecte care trebuie luate în considerare atunci când decideți cine va fi nașul copilului dumneavoastră. Nașii la un botez nu pot fi schimbați, așa că alegeți-i cu grijă!
Poate că cel mai important lucru este să alegeți nașii dintre persoanele în care aveți încredere deplină. Gândiți-vă la persoanele în mâinile cărora v-ați lăsa copilul fără emoții, dacă ar fi nevoie. Acestea sunt, de obicei, persoane apropiate, persoane cu care aveți o relație apropiată – prieteni apropiați sau familie.
Nașii vor fi prezenți în mod constant în viața copilului, vor avea grijă de starea copilului și îl vor iubi ca pe niște părinți. Legătura spirituală dintre nași și nași este dominată de dragoste și încredere, așa că nu toată lumea este dispusă să își asume acest rol.
Chiar dacă calitatea de naș implică anumite obligații financiare, aspectul financiar nu trebuie să fie pe primul loc. Alegeți nașii în funcție de seriozitatea și dorința lor de a se implica în viața copilului. Puneți în listă persoanele care credeți că pot fi alături de copilul dumneavoastră de-a lungul anilor, fie că sunt din familie sau prieteni buni.
Cine poate fi naș pentru catolici?
În cadrul confesiunii catolice, condițiile pentru a deveni naș sunt similare cu cele din cadrul confesiunii ortodoxe.
În mod oficial, la un botez catolic, nașul trebuie să fie și el botezat în credința catolică. Acest lucru este logic, deoarece nașul este cel care recită Crezul și mărturisește credința în numele copilului. Cu toate acestea, botezurile catolice cu nași ortodocși continuă să fie practicate.
La fel ca în confesiunea ortodoxă, nașul nu poate fi mama sau tatăl persoanei care urmează să fie botezată și trebuie să aibă vârsta legală.
Concluzii
În concluzie, când vine timpul să alegeți nașii pentru botezul copilului dumneavoastră (ortodox), luați în considerare următoarele:
- nașul trebuie să fie ortodox
- sponsorul trebuie să aibă vârsta legală
- nașul nu trebuie să fie același cu tatăl copilului care urmează să fie botezat
- alegeți pentru acest rol persoane în care aveți încredere deplină.
Citește si…
- Pregătirea pentru o nuntă în 2023Pregătirea pentru o nuntă în 2023
- Nunțile în aer liber un ghid complet pentruCel mai bun lucru pe care îl puteți face în lunile mai calde este să vă organizați petrecerea afară. Dar nu uitați că, în afară de beneficiile evidente, nunțile în aer liber vin cu capcane care nu vă vor strica sărbătoarea decât dacă aveți un plan B pentru fiecare. Noi îți spunem care sunt capcanele și ce trebuie să faci în privința organizarii nunțile în aer liber.
- Decor de nuntă, cum alegeți corectPentru a transforma un loc obișnuit într-o adevărată sărbătoare de nuntă este nevoie de un […]
- 8 Temeri ale mireselor: probleme și soluțiiDacă vă pregătiți pentru o nuntă, puteți avea emoții și anxietăți. Acest articol vă va ajuta să înțelegeți 8 temeri ale mireselor care sunt comune și să vă ofere soluții pentru a vă ajuta să vă bucurați de momentul nuntii. Descoperiți cum să vă gestionați temerile și cum să vă bucurați de această zi specială.
- Când să faci nunta, vara sau iarna? Cum este mai bine pentru tine.Alegerea sezonului potrivit pentru nunta ta poate fi dificila, Afla când sa faci nunta, vara sau iarna, avantajele si dezavantajele unei nunti de vara sau de iarna, pentru ca tu sa poti lua cea mai buna decizie pentru tine.