Taina Botezului: ce trebuie să știe părinții

Taina Botezului: ce trebuie să știe părinții

Taina Botezului se întâmplă o singură dată în viață și devine o sărbătoare pentru întreaga familie și pentru prietenii apropiați. Botezul este considerat o zi de naștere spirituală, care este mai importantă decât nașterea trupească.

Este unul dintre cele șapte sacramente ale Bisericii Ortodoxe, în care credinciosul, prin tripla scufundare a trupului în apă, cu invocarea numelui Sfintei Treimi – Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, moare de o viață de păcat și renaște prin Duhul Sfânt la viața veșnică.

Alegerea nașilor

Conform regulii vechi a Bisericii, în momentul botezului copiilor, doar o singură persoană era considerată necesară – nașa pentru o fată și nașul pentru un băiat. Astăzi este posibil să ai doi nași. Aceștia sunt la fel de responsabili ca și părinții pentru creșterea și educarea ortodoxă a copilului lor. De fapt, ei sunt al doilea părinte.

Uneori, cei mai bogați sunt aleși ca cumetri, în speranța de a primi daruri generoase. Acest lucru este considerat inadmisibil. Nașii nu pot fi copii minori, persoane de religii diferite sau miri. Ei nu trebuie să fie în păcat nepocăit, de aceea nașii trebuie să-și mărturisească păcatele înainte de ceremonie.

Cel mai important lucru pe care nașii îl pot face pentru fericirea copilului este să îl împărtășească regulat (spovedania este opțională până la vârsta de șapte ani). Conform tradiției, nașul îi dă preotului bani pentru ceremonia de botez și pune masa.

Lucruri importante de luat în considerare

c25705b5
Taina Botezului: ce trebuie să știe părinții

Fiecare biserică are propriul său mod de a vedea cum să o facă în mod corespunzător. Prin urmare, este corect să vă întâlniți în prealabil cu preotul care va conduce ritualul și să discutați regulile pe care toată lumea le urmează fără excepție. Acestea ar trebui luate în considerare în cadrul pregătirilor.

Ziua celei de-a doua nașteri

Odată ce nașii au fost aleși, trebuie stabilită ziua botezului. Regulile bisericești nu specifică vârsta exactă la care copiii sunt botezați, dar se crede că a noua zi de la naștere, sau a 40-a, este de bun augur. Aceasta nu este o regulă fermă, așa că mulți părinți își botează copiii mai târziu, pentru ca bebelușul să devină mai puternic și mai confortabil cu ritualul. Se știe că Hristos însuși a fost botezat în ziua a 40-a.

Citeste si
Cine poate fi naș de botez? Reguli și sfaturi

Această tradiție are o explicație foarte lumească: într-adevăr, în prima perioadă după naștere, femeia întâmpină unele dificultăți fiziologice legate de regenerarea corpului. Conform regulilor bisericești, în această perioadă, mama nu poate merge la biserică.

O ședere într-un loc străin fără mamă pentru o perioadă lungă de timp va fi stresantă pentru copil. Numai după 40 de zile și după ce a fost citită rugăciunea permisivă, femeia poate trece pragul bisericii și participa la botez.

Alegerea numelui la botez

Dacă un copil la naștere este numit conform calendarului bisericesc, adică în cinstea unuia dintre sfinții comemorați în ziua respectivă, primește același nume la botez. O altă tradiție potrivit căreia copilul este numit după un sfânt care este venerat în mod special în familie, caz în care în ziua botezului copilul primește un al doilea nume.

În ziua botezului, copilul primește un al doilea nume. Acest lucru se face în cazul în care, la naștere, copilul primește un nume secular neortodox. Apoi, este necesar să se ia în considerare faptul că unele nume contemporane au forme bisericești tradiționale, de exemplu, Angelica este Angelina, Joanna (sau Jana) este Joanna etc.

În ziua botezului

În ajunul acestui eveniment important, ar trebui să ne punem la punct din punct de vedere spiritual, să citim rugăciunile și Evanghelia. În drum spre biserică, evitați discuțiile fără rost, glumele și chiar și cuvintele mai grosolane. S-ar putea să trebuiască să așteptați în biserică și să dați dovadă de răbdare creștină.

În pregătirea pentru botez este necesar să citim rugăciunea “Crezul” de mai multe ori, să înțelegem esența sa și să o învățăm. Dacă nici unul dintre credincioși nu o știe pe de rost, preotul ar trebui să o citească, iar ceilalți ar trebui să încerce cu sinceritate să înțeleagă sensul ei. În mod ideal, fiecare creștin ar trebui nu numai să o știe pe de rost, ci și să o înțeleagă.

Citeste si
Nașii copilului de botez: De ce sunt așa importanți în tradiția ortodoxă

După citirea Crezului, începe botezul propriu-zis (în greacă se numește “vaptisis” – “scufundare”). Preotul citește rugăciunile prin care se sfințește apa din cristelniță. După ce înmoaie o pensulă în vasul cu ulei, preotul “unge” apa, apoi părțile corpului celui botezat în cruce.

După ungere, preotul botează copilul în cristelniță, scufundând-o de trei ori în apă, odată cu rostirea rugăciunii de botez (scufundarea simbolizează o ședere de trei zile a lui Hristos în mormânt, după care a avut loc învierea).

Preotul pune crucea în jurul gâtului copilului și cel mai important eveniment – ungerea. Apoi, preotul taie simbolic părul copilului cu o cruce. Ceremonia se încheie cu recitarea de rugăciuni, bărbații fiind conduși în altar, cel mai sfânt loc din biserică, în timp ce femeile ascultă în fața unei icoane a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Toți sunt unși cu același untdelemn

Taina Botezului: ce trebuie să știe părinții
Taina Botezului: ce trebuie să știe părinții

Sacramentul ungerii este un eveniment foarte important, deoarece, la fel ca și botezul, este primit de o persoană o singură dată (a doua oară în viață se face ungerea doar când este hirotonit episcop sau când se intră într-un tron, de unde și termenul de “unși la tron”).

Sfântul mir este un ulei special preparat și consacrat. În Biserica Ortodoxă, smirna se prepară pe bază de ulei de măsline, la care se adaugă vin alb și multe substanțe aromatice (aloe, tămâie, petale de trandafir, violete, rădăcini de mirodenii și rozmarin, nucșoară, uleiuri de trandafir, lămâie și cuișoare etc.). – Sunt aproximativ 40 de ingrediente în total). Abundența de ingrediente din sfântul mir simbolizează numeroasele virtuți creștine.

Mirul este preparat de patriarh în timpul Săptămânii Sfinte. Este sfințită în Joia Mare, iar de acolo este dusă în eparhii de către episcopi.

Cumpărături și cadouri pentru botez

Cea mai importantă achiziție este o cruce pe un lanț sau pe un șnur. Este mai bine să o cumpărați într-o biserică sau, dacă este cumpărată dintr-un magazin, să o aduceți în prealabil pentru consacrare.

Citeste si
Cum să alegi plicurile potrivite pentru corespondența ta

La fel ca în vechime, așa este și astăzi, un dar minunat și cu siguranță duhovnicesc pentru botezul unui copil este o icoană. Se crede că protejează copilul și că este patroana acestuia. Icoana este pictată pe o planșă de mărimea unui nou-născut.

Sfântul în cinstea căruia preotul numește copilul în timpul sacramentului Botezului este reprezentat pe icoană. Bibliile pentru copii, Evangheliile și cărțile spirituale sunt, de asemenea, obișnuite.

Un set de botez, care include o cămașă și un prosop. Noua cămașă albă de botez simbolizează culoarea purității sufletului, care din momentul botezului este dată persoanei. Dantela și tot felul de bijuterii pe veșmântul de botez nu reprezintă o cerință, ci doar o chestiune de gust parental.

O altă tradiție este de a oferi o lingură de argint la botez, mai târziu aceasta devine prima în viața copilului și se numește “cadou de dentiție”.

Un suvenir

Botezul este efectuat o dată în viață, după un timp mulți părinți vor dori să reîmprospăteze în memorie, “așa cum a fost”, așa că foarte util aparatul foto sau camera video. Cu toate acestea, este mai bine să îl întrebați în prealabil pe părintele dacă există restricții privind fotografiile sau înregistrările video în biserică.

Aspect

Părinții, rudele și prietenii pot fi prezenți în biserică și pot participa la celebrarea botezului. Cu toate acestea, aspectul lor trebuie să fie pios. Se consideră că bărbații care poartă acoperământ pe cap, haine sport, pantaloni scurți sau cămăși cu mâneci scurte nu trebuie să intre în templu. Femeile nu trebuie să intre în biserică descoperite, purtând pantaloni scurți, fuste sau rochii deasupra genunchilor și mâneci scurte.

9 Idei de cadouri de la nași pentru botezul unui copil
Nașii copilului de botez: De ce sunt așa importanți în tradiția ortodoxă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închideți
Închideți Coșul Meu
Vizualizat Recent Închideți
Închideți
Închideți
Categorii
Deschide chat
💬 Nevoie de ajutor? Scrie aici..
Salut 👋
Putem să vă ajutăm?