Daca va intrebati de ce sunt nasii copilului de botez atat de importanti in traditia ortodoxa, acest articol va va oferi raspunsul. Aflati despre insemnatatea nasilor in cultura ortodoxa, despre rolul lor si responsabilitatile pe care le au fata de copilul botezat. Descoperiti de ce nasii au o legatura profunda cu copilul si cum il influenteaza pe acesta pe parcursul vietii sale.
Botezul este unul dintre cele mai importante ritualuri ale credintei ortodoxe, prin care o persoana este recunoscuta ca un adevarat fiu al Bisericii. Pentru ca acest sacrament sa fie savarsit asupra unui copil, nasii trebuie sa fie prezenti si, acceptand sa fie nasi, acestia isi asuma responsabilitatea pentru comuniunea copilului cu Dumnezeu.
Nasii copilului de botez
In „Cartea de referinta a unui crestin ortodox”, este scris ca, potrivit canoanelor crestine timpurii, fiecare persoana ar trebui sa aiba un nas in timpul sacramentului Botezului: pentru sexul frumos – o femeie si pentru sexul puternic – un barbat. Cu toate acestea, in secolul al XV-lea, exista o traditie de a avea doi nasi de sex diferit in acelasi timp, ca intr-o familie seculara, dar pentru fete, in calitate de acceptor, adica cel care primeste mai intai copilul din mainile unui cleric, era inca o femeie, iar pentru baieti – un barbat.
Ioan Gura de Aur, interpretand in „Discursul de Epifanie” conceptul de acceptor (in traducere din greaca veche „garant pentru un debitor”), a spus: „In acest caz, nu este vorba de un nas, ci de o femeie: „… cei care au luat o garantie a virtutii trebuie sa arate o mare grija, convingand, sfatuind, indreptand, corectand, aratand dragoste parinteasca. Și sa nu creada ca ceea ce se intampla nu conteaza pentru ei, ci sa stie cu certitudine ca si ei vor deveni partasi la glorie, daca prin invatatura lor ii vor conduce pe cei instruiti pe calea virtutii; dar daca vor cadea in trandavie, va fi multa osanda pentru ei”.
Misiunea educatorilor spirituali
Botezul este un moment de nastere spirituala si, in timp ce parintii biologici ii ofera copilului viata fizica, nasii ii deschid copilului usa spre credinta ortodoxa, devenind indrumatorul si indrumatorul sau.
Luand un copil in brate dupa ce il scufunda in apa sfintita, nasii copilului de botez devin responsabili in fata Celui Preainalt pentru dezvoltarea duhovniceasca si viata dreapta a finului, astfel, in Ortodoxie, ei sunt adevaratii parinti.
Dand juramantul de botez in numele micutilor, nasii garanteaza pentru sufletul finului lor, pentru care vor raspunde in fata judecatii Sfantului Dumnezeu.
In enciclopedia ortodoxa „ABC-ul credintei” este scris ca in timpul botezului nasii in numele copiilor lor duhovnicesti se leapada de rau, iar pe masura ce acestia cresc, merg cu ei la biserica la sarbatori si la chemarea inimii, se impartasesc si apoi se spovedesc.
Astfel, sarcina nasei si a nasului nu este aceea de a participa in mod oficial la sacrament ca martor sau de a oferi cadouri copilului, ci de a fi prezenti in viata copilului.
Delimitarea sarcinilor
Nasii copilului de botez ocupa un loc la fel de important in viata copilului, educandu-l sa fie un membru demn al societatii seculare si al familiei bisericesti.
In unele familii ortodoxe se face diferentierea responsabilitatilor atunci cand nasii, pentru a intari legatura dintre nasi si finul lor, ii recomanda copilului sa-l intrebe pe nas despre chestiuni de credinta, chiar daca ei insisi pot da explicatiile necesare.
O astfel de practica ajuta la apropierea „rudelor spirituale” si, in plus, dovedeste ca copilul se naste in familia bisericeasca prin nasi.
Ziua de nastere sau ziua numelui?
In Ortodoxie, la fel cum nasii sunt mai importanti decat parintii de sange uneori, zilele onomastice sunt preferabile zilelor de nastere. Data nasterii nu joaca niciun rol in viata bisericii. Ziua nasterii divine este considerata ziua numelui, cand o persoana, dupa ce a fost botezata, primeste un nume nou in onoarea sfantului care ii devine protector ceresc.
Citeste si…
- Metoda plicurilor pentru bugetul familiei: 6 sfaturi practiceMetoda plicurilor este un sistem simplu si vizual de gestionare a banilor. Urmeaza aceste 6 sfaturi practice ca sa iti tii cheltuielile sub control si sa economisesti pentru obiectivele tale financiare.
- Cum sa faci un plic din hartie – 7 sfaturi de la eMarturiiCum sa faci un plic din hartie? Urmeaza aceste idei creative si sfaturi practice pentru a realiza plicuri handmade adorabile din diverse tipuri de hartie.
- Petrecerea burlacitelor – 15 idei de neuitatFa petrecerea burlacitelor sa straluceasca cu aceste 15 idei inedite si captivante! Alege activitatile potrivite pentru o celebrare de neuitat alaturi de prietene, de la ateliere creative si escapade in natura pana la spa si karaoke. Creeaza amintiri de nepretuit!
- 6 idei de aranjare la mese pentru invitatii la nuntaDescopera 6 idei de aranjare la mese pentru invitatii la nunta. Sfaturi practice pentru un design creativ si functional al meselor.
- Cum sa Creezi Invitatii de Nunta Unice: Sfaturi, Trucuri si ModeleCum sa Creezi Invitatii de Nunta Unice si memorabile cu sfaturi practice, exemple creative si resurse online pentru design si personalizare.