Nașii copilului de botez: De ce sunt așa importanți în tradiția ortodoxă

Nașii copilului de botez: De ce sunt așa importanți în tradiția ortodoxă

Dacă vă întrebați de ce sunt nașii copilului de botez atât de importanți în tradiția ortodoxă, acest articol vă va oferi răspunsul. Aflați despre însemnătatea nașilor în cultura ortodoxă, despre rolul lor și responsabilitățile pe care le au față de copilul botezat. Descoperiți de ce nașii au o legătură profundă cu copilul și cum îl influențează pe acesta pe parcursul vieții sale.

Botezul este unul dintre cele mai importante ritualuri ale credinței ortodoxe, prin care o persoană este recunoscută ca un adevărat fiu al Bisericii. Pentru ca acest sacrament să fie săvârșit asupra unui copil, nașii trebuie să fie prezenți și, acceptând să fie nași, aceștia își asumă responsabilitatea pentru comuniunea copilului cu Dumnezeu.

Nașii copilului de botez

În “Cartea de referință a unui creștin ortodox”, este scris că, potrivit canoanelor creștine timpurii, fiecare persoană ar trebui să aibă un naș în timpul sacramentului Botezului: pentru sexul frumos – o femeie și pentru sexul puternic – un bărbat. Cu toate acestea, în secolul al XV-lea, exista o tradiție de a avea doi nași de sex diferit în același timp, ca într-o familie seculară, dar pentru fete, în calitate de acceptor, adică cel care primește mai întâi copilul din mâinile unui cleric, era încă o femeie, iar pentru băieți – un bărbat.

Ioan Gura de Aur, interpretând în “Discursul de Epifanie” conceptul de acceptor (în traducere din greaca veche “garant pentru un debitor”), a spus: “În acest caz, nu este vorba de un naș, ci de o femeie: “… cei care au luat o garanție a virtuții trebuie să arate o mare grijă, convingând, sfătuind, îndreptând, corectând, arătând dragoste părintească. Și să nu creadă că ceea ce se întâmplă nu contează pentru ei, ci să știe cu certitudine că și ei vor deveni părtași la glorie, dacă prin învățătura lor îi vor conduce pe cei instruiți pe calea virtuții; dar dacă vor cădea în trândăvie, va fi multă osândă pentru ei”.

Misiunea educatorilor spirituali

Botezul este un moment de naștere spirituală și, în timp ce părinții biologici îi oferă copilului viața fizică, nașii îi deschid copilului ușa spre credința ortodoxă, devenind îndrumătorul și îndrumătorul său.
Luând un copil în brațe după ce îl scufundă în apa sfințită, nașii copilului de botez devin responsabili în fața Celui Preaînalt pentru dezvoltarea duhovnicească și viața dreaptă a finului, astfel, în Ortodoxie, ei sunt adevărații părinți.

Citeste si
Taina Botezului: ce trebuie să știe părinții

Dând jurământul de botez în numele micuților, nașii garantează pentru sufletul finului lor, pentru care vor răspunde în fața judecății Sfântului Dumnezeu.

În enciclopedia ortodoxă “ABC-ul credinței” este scris că în timpul botezului nașii în numele copiilor lor duhovnicești se leapădă de rău, iar pe măsură ce aceștia cresc, merg cu ei la biserică la sărbători și la chemarea inimii, se împărtășesc și apoi se spovedesc.

Astfel, sarcina nașei și a nașului nu este aceea de a participa în mod oficial la sacrament ca martor sau de a oferi cadouri copilului, ci de a fi prezenți în viața copilului.

Nașii copilului: De ce sunt așa importanți în tradiția ortodoxă
Nașii copilului: De ce sunt așa importanți în tradiția ortodoxă

Delimitarea sarcinilor

Nașii copilului de botez ocupă un loc la fel de important în viața copilului, educându-l să fie un membru demn al societății seculare și al familiei bisericești.

In unele familii ortodoxe se face diferențierea responsabilităților atunci când nașii, pentru a întări legătura dintre nași și finul lor, îi recomandă copilului să-l întrebe pe naș despre chestiuni de credință, chiar dacă ei înșiși pot da explicațiile necesare.

O astfel de practică ajută la apropierea “rudelor spirituale” și, în plus, dovedește că copilul se naște în familia bisericească prin nași.

Ziua de naștere sau ziua numelui?

În Ortodoxie, la fel cum nașii sunt mai importanți decât părinții de sânge uneori, zilele onomastice sunt preferabile zilelor de naștere. Data nașterii nu joacă niciun rol în viața bisericii. Ziua nașterii divine este considerată ziua numelui, când o persoană, după ce a fost botezată, primește un nume nou în onoarea sfântului care îi devine protector ceresc.

Citește si…

 • Pregătirea pentru o nuntă în 2023
  Pregătirea pentru o nuntă în 2023
 • Nunțile în aer liber un ghid complet pentru
  Cel mai bun lucru pe care îl puteți face în lunile mai calde este să vă organizați petrecerea afară. Dar nu uitați că, în afară de beneficiile evidente, nunțile în aer liber vin cu capcane care nu vă vor strica sărbătoarea decât dacă aveți un plan B pentru fiecare. Noi îți spunem care sunt capcanele și ce trebuie să faci în privința organizarii nunțile în aer liber.
 • Decor de nuntă, cum alegeți corect
  Pentru a transforma un loc obișnuit într-o adevărată sărbătoare de nuntă este nevoie de un […]
 • 8 Temeri ale mireselor: probleme și soluții
  Dacă vă pregătiți pentru o nuntă, puteți avea emoții și anxietăți. Acest articol vă va ajuta să înțelegeți 8 temeri ale mireselor care sunt comune și să vă ofere soluții pentru a vă ajuta să vă bucurați de momentul nuntii. Descoperiți cum să vă gestionați temerile și cum să vă bucurați de această zi specială.
 • Când să faci nunta, vara sau iarna? Cum este mai bine pentru tine.
  Alegerea sezonului potrivit pentru nunta ta poate fi dificila, Afla când sa faci nunta, vara sau iarna, avantajele si dezavantajele unei nunti de vara sau de iarna, pentru ca tu sa poti lua cea mai buna decizie pentru tine.
Taina Botezului: ce trebuie să știe părinții
Cine poate fi naș de botez? Reguli și sfaturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închideți
Închideți Coșul Meu
Vizualizat Recent Închideți
Închideți
Închideți
Categorii
Deschide chat
💬 Nevoie de ajutor? Scrie aici..
Salut 👋
Putem să vă ajutăm?