Ciocolata poate fi benefica! Desi ciocolata este considerata adesea sinonima cu dragostea si romantismul (ca sa nu mai vorbim de gustari delicioase), ea nu se potriveste intotdeauna cu o alimentatie sanatoasa si un stil de viata echilibrat. Dar, in ciuda reputatiei sale „zaharoase”, exista unele forme de ciocolata care iti pot face bine. Probabil ca stii deja ca ciocolata neagra este mai sanatoasa decat cea cu lapte, dar esti la curent ca ciocolata „raw” (neprelucrata) se situeaza pe primul loc cand vine vorba de cele mai sanatoase variante de ciocolata? Ciocolata „raw” include bucatile de cacao (nibs), unt, pasta si pudra de cacao. Iata tot ce trebuie sa afli despre cel mai sanatos mod de a consuma ciocolata.

De unde provine ciocolata? Ciocolata poate fi benefica si se obtine din arborii de cacao, care cresc in ferme situate in zone tropicale din Africa de Vest, America de Sud si Centrala si Asia de Sud-Est. Boabele de cacao cresc in interiorul unor pastai pe arbori. Fiecare pastaie contine aproximativ 40 de boabe. Dupa recoltare, boabele de cacao sunt fermentate sub frunze de banan, apoi uscate. Ulterior, sunt trimise in alte locatii, unde sunt curatate, prajite si transformate in ciocolata pe care o cumparam din magazine.
Tabletele de ciocolata pe care le achizitionam sunt fabricate din boabe de cacao denumite „nibs”. Acestea sunt macinate pentru a obtine „lichiorul” de ciocolata (denumirea este inselatoare – nu contine alcool) sau ciocolata lichida. Apoi, aceasta este turnata in forme si lasata sa se solidifice, rezultand ciocolata neindulcita, care este apoi combinata cu zahar si uneori lapte, transformandu-se in diverse produse din ciocolata pe care le folosim, cum ar fi tabletele semi-dulci si cele cu lapte.
Beneficiile ciocolatei pentru sanatate

Boabele de cacao si produsele din care sunt fabricate sunt bogate in flavanoli cu efect cardioprotector, care s-a demonstrat ca ajuta la scaderea tensiunii arteriale, reducand riscul de accident vascular cerebral si boli de inima. De asemenea, ciocolata poate fi benefica si ajuta la mentinerea hidratarii pielii si la protejarea acesteia impotriva soarelui. Imbunatateste memoria, stimuland fluxul sanguin catre creier – cu siguranta, un motiv intemeiat sa te rasfeti zilnic cu o portie sau doua de ciocolata! Contine si minerale importante pentru sanatatea oaselor, precum magneziu, mangan, cupru, zinc si fosfor.
Ciocolata semiamara sau amaruie

Desi ciocolata poate fi benefica pentru sanatate, retine ca o uncie (30g) de ciocolata neagra are aproximativ 220 de calorii. Cu cat procentul de cacao din ciocolata neagra este mai mare, cu atat continutul de zahar va fi mai mic. De exemplu, daca eticheta spune 80% cacao, restul de 20% va fi zahar. Prin urmare, pentru a obtine beneficii maxime, incluzand in acelasi timp ciocolata in planul tau alimentar echilibrat, cauta ciocolata semiamara sau amaruie. Ambele ar trebui sa contina 35% cacao prin lege. Cea semiamara contine de obicei mai mult zahar. Ele pot fi folosite interschimbabil la copt si sunt ambele cunoscute sub numele de ciocolata neagra.
Sigur ca tuturor ne place gustul si textura cremoasa, imbietoare si satisfacatoare a tabletelor si trufelelor de ciocolata, dar ingredientele de baza ale ciocolatei iti ofera o varietate de beneficii.
Bucatile de cacao (Nibs)
Ce sunt: Boabele de cacao prajite sunt sparte pentru a scoate la iveala „miezul” sau asa-numitele bucati (nibs).
Beneficii: Aroma de nuci si crocantul bucatilor de cacao neindulcite reprezinta o modalitate simpla si atractiva de a imbogati alimentele tale zilnice cu aroma de cacao. Doua linguri de bucati de cacao contin 114 calorii, 5g fibre si 6g carbohidrati.
Cum sa le folosesti: Bucatile au o aroma placuta, de nuci si pot fi presarate peste iaurt, smoothie sau cereale. Ele pot fi utilizate si la copt, in muffins si fursecuri.
Untul de cacao
Ce este: Grasimea pura din boabele de cacao. Desi are o aroma de ciocolata, este aproape fara gust.
Beneficii: Untul de cacao confera tabletelor de ciocolata textura bogata si catifelata. Este o alternativa vegana la unt si, spre deosebire de uleiul de cocos, ramane solid la temperatura camerei. Grasimea din untul de cacao este in mare parte saturata (57-64%) si consta in principal din acid stearic. Deoarece inca nu s-a stabilit cata grasime saturata este sigura pentru consum, untul de cacao ar trebui folosit cu moderatie, la fel ca untul obisnuit.
Cum sa-l folosesti: Untul de cacao este utilizat in fabricarea ciocolatei, precum si in produsele cosmetice. Il poti cumpara si folosi ca sursa de grasime in diverse retete.

Pasta de cacao
Ce este: Pasta se obtine prin macinarea boabelor de cacao.
Beneficii: Este plina de antioxidanti, plus ca are fibre si grasimi din boabe. In plus, fiind fara zahar, o poti folosi pentru a prepara tot felul de dulciuri din ciocolata fara indulcitori sau slab indulcite.
Cum sa o folosesti: O poti adauga in smoothie sau o poti rupe in bucati mici pentru a acoperi granola. De asemenea, poti face o tableta de ciocolata din ea, topind-o impreuna cu unt de cacao si adaugand propriul indulcitor, precum si ingrediente sanatoase precum nuci, cocos si fructe uscate.
Pudra de cacao
Ce este: Atunci cand untul de cacao este indepartat din pasta de cacao, ramane pudra de cacao.
Beneficii: Plina de flavanoli benefici pentru inima, pudra de cacao este o modalitate excelenta de a-ti spori nivelul de antioxidanti fara grasimi sau zahar in plus.
Cum sa o folosesti: Pudra de cacao neindulcita poate fi adaugata in smoothie si produse de patiserie, cum ar fi painea cu banane si briose. O poti folosi si pentru a-ti prepara propria ciocolata calda.
Incurajez orice impartasire a acestui articol cu prietenii sau familia ta care incearca sa mentina o alimentatie sanatoasa, dar nu vor sa renunte la dulciurile lor preferate! Ma bucur sa aud despre alte modalitati ingenioase in care folositi aceste ingrediente de baza ale ciocolatei in retetele voastre – lasati un comentariu mai jos!
Sursa imaginii: Pexels
Subiecte abordate in articol: ciocolata sanatoasa beneficii cacao retete
Informatiile prezentate se bazeaza pe recenzia a numeroase studii stiintifice si articole ale expertilor in nutritie cu privire la beneficiile pentru sanatate ale consumului moderat de ciocolata neagra si ale ingredientelor naturale din cacao.








