Atunci cand rasuna marsul nuptial, nimeni nu se gandeste la certuri, suparari, acuzatii sau tradari. Cuplurile tinere planuiesc sa traiasca fericiti pana la adanci batraneti. Din pacate insa, viata are propriile planuri. In multe relatii apare un moment de cotitura cand continuarea impreuna devine imposibila.
Unii ajung la un acord mutual si se despart pasnic, altii prelungesc o convietuire insuportabila, temandu-se sa se desparta, ingrijorandu-se pentru copii si inghitind nemultumiri si certuri pana la un anumit punct. Sau poate unul dintre soti pleaca pur si simplu, anuntand acest lucru in mijlocul a ceea ce parea o viata de familie perfecta. Cum sa depasesti un divort?
Durerea pe care o traiesc partenerii in timpul unui divort nu depinde de modul in care cuplul a ajuns la aceasta decizie. In orice caz, este un stres imens. Și este crucial sa trecem prin el in mod corect, fara a ramane blocati in aceasta stare ani de zile. Cum sa depasesti un divort?
Iata cativa pasi, bazati pe recomandarile psihologilor si experienta personala a celor care au trecut prin toate etapele despartirii, pentru a va ajuta sa depasiti aceasta perioada dificila:
Accepta realitatea separarii
Adesea, acesta este cel mai dificil pas, mai ales pentru persoana care nu a initiat divortul. Este tentant sa crezi ca partenerul se va razgandi, amintindu-ti de momentele fericite din anii petrecuti impreuna, de dragostea si grija reciproca. Memoria certurilor trece in plan secund, amintindu-ti doar lucrurile bune. Și pare ca totul s-ar putea imbunatati.
In aceasta etapa, este important sa recunosti situatia asa cum este. Daca reconcilierea nu este posibila, trebuie sa accepti acest lucru. Nu trai cu speranta falsa, facandu-ti si mai mult rau. Cum sa depasesti un divort?
Lasa-ti emotiile sa iasa la suprafata, dar stabileste limite
Daca simti nevoia sa plangi – plange. Daca nu vrei sa faci nimic – nu face, stai si compatimeste-te. Țipa, sparge vase – orice, dar nu tine durerea, tristetea si suferinta in tine.
Cel mai important este sa intelegi ca aceasta este o perioada limitata de timp. Decide-te ca 10 zile, doua saptamani sau o luna vei trai aceasta trauma, fara sa-ti pese ce cred ceilalti – si fa-o. Dar dupa timpul alocat pentru doliu, trebuie sa te intorci la viata obisnuita. Da, va fi dureros si te vei simti singur, dar ai trecut intr-o noua etapa, ai depasit deja perioada de disperare totala si lacrimi non-stop.
Pastreaza-ti demnitatea
Nu te impune, nu scrie si nu suna noaptea incercand sa-ti induiosezi fostul partener si sa-i povestesti din nou despre sentimentele tale. Nu cauta intalniri „intamplatoare”, nu incerca sa implici prieteni comuni pentru a te vedea cu fostul sot.
Daca persoana a decis sa plece, nu o vei putea retine astfel. Te vei simti doar rusinat si mai ranit ulterior. Mai bine scrie scrisori pe hartie obisnuita, exprimandu-ti toate sentimentele si gandurile, temerile si durerea, apoi citeste-le si arde-le. Acest lucru te poate ajuta.
Limiteaza-te in a-ti impartasi durerea
Oamenii adora astfel de povesti, dar putini empatizeaza sincer. In schimb, astfel de dezvaluiri ofera motive pentru barfe si discutii in spatele tau.
Cauta sprijin in familie si evita certurile cu rudele
Adesea, o persoana care trece printr-un divort devine foarte sensibila si usor de jignit. Rudele care incearca stangaci sa te incurajeze pot ajunge sa fie tinta furiei tale. Nu ii indeparta pe cei care vor sa te ajute. Fii recunoscator si nu-ti fie teama sa ceri ajutor.
Fie ca e vorba de a sta cu copiii, de a te ajuta cu mutatul la tara sau de a merge impreuna in natura – cand familia este alaturi de tine, sentimentul de singuratate se estompeaza.
Nu te arunca in noi relatii
Nu este un secret faptul ca vrei sa-i arati imediat fostului partener ca esti bine, ca nu esti singur. Dar atat timp cat esti motivat de sentimentul de razbunare si dorinta de a-ti dovedi valoarea, relatiile nu vor functiona! Ele pur si simplu nu pot evolua in ceva serios daca umbra fostului partener este mereu prezenta, iar toate gandurile tale sunt despre razbunare. Asteapta.
Mai intai trebuie sa inchei complet vechea relatie si sa te detasezi emotional de fosta jumatate. Asta nu inseamna ca trebuie sa stai in singuratate. Duce o viata activa, dar nu incerca imediat sa incepi o relatie serioasa in ciuda tuturor. Un esec cu un nou partener, care este inevitabil atunci cand tanjesti dupa fostul sot, te va arunca intr-o depresie si mai profunda.
Socializeaza
Mult si cu oameni noi. Reincepe hobby-ul pentru care nu aveai timp in casnicie, ia-ti un caine si descopera o noua lume a iubitorilor de animale, apuca-te de sport, cumpara un bilet pentru o excursie de weekend si participa la un tur de grup. Invatarea unei noi limbi, fotografierea – orice, dar sa fie alaturi de oameni cu interese comune, cu care poti discuta despre aceste interese.
Ai grija de sanatatea ta
Stresul prelungit afecteaza negativ organismul. Bolile nu fac deloc parte din planurile unei vieti noi, asa ca dupa divort, ai grija de tine cu atentie si asculta-ti corpul. Mananca sanatos, plimba-te mai mult, rasfata-te. Daca timpul trece si inca te simti la fel de greu, nu poti sa lasi situatia in urma, apeleaza la un psiholog. Și aceasta este o forma de grija pentru sanatatea ta si o investitie in viitor.
Intelege ca stima ta de sine nu ar trebui sa depinda de statutul relational
Oamenii fericiti sunt independenti. Atunci ceilalti sunt atrasi de ei. Prin urmare, sarcina ta este sa devii o astfel de persoana. Iar restul va veni de la sine la momentul potrivit.
Divortul este o perioada dureroasa care schimba complet viata. Dar este doar o etapa, care se va incheia cu siguranta.
Fii fericit!
Te invitam sa impartasesti experientele tale legate de depasirea unui divort in comentarii. Cum ai trecut peste aceasta perioada dificila si ce sfaturi ai pentru cei care trec prin aceeasi situatie?
Sursa imagini: Unsplash
Etichete: divort, depasirea divortului, viata noua, vindecare emotionala