Nunta este o celebrare a iubirii, in care mirii se bucura de fericirea lor, fara a observa nimic in jurul lor. Totusi, masa de nunta este o parte importanta a evenimentului, la care au fost invitati numerosi oameni apropiati si prieteni ai cuplului. Un meniu de nunta bine alcatuit pentru 50 de persoane va ajuta la aranjarea unei mese luxoase chiar si cu cel mai modest buget.
Meniu de nunta pentru 50 de persoane : O nunta de succes depinde in mare masura de cat de bine a fost gandit meniul pentru 50 de invitati. Mirii pot intocmi singuri lista de preparate sau pot apela la ajutorul unui organizator de nunti. Aspectele importante ale organizarii unei mese de nunta includ:
- Locatia banchetului: Alegerea locatiei influenteaza semnificativ costul mesei. O nunta la restaurant va fi considerabil mai scumpa decat una la un local mai modest. Un buget limitat nu ar trebui sa fie un motiv pentru a renunta la o petrecere de nunta, se poate organiza si acasa. Totusi, trebuie planificat atent cum vor fi gazduiti 50 de oaspeti in conditii de acasa. Ideal ar fi un apartament spatios sau o casa la tara, unde este suficient loc pentru toti invitatii.
- Data evenimentului: De-a lungul anului, costul meniului poate varia considerabil. In timpul verii, se poate opta pentru mancare usoara, folosind cat mai multe verdeturi. Platoul cu fructe poate fi aranjat intr-un stil original. Bauturile racoritoare trebuie sa fie in cantitate suficienta: kvass, sucuri, apa minerala. Toamna, meniul pentru 50 de persoane poate include platouri de legume si fructe, fiind preferate prajiturile din fructe de padure. Iarna predomina preparatele consistente: aperitive calde, salate. In sezonul rece se pot servi bauturi care incalzesc: punci, vin fiert.
- Componenta invitatilor: La alcatuirea meniului pentru 50 de persoane, trebuie luat in calcul numarul de femei si barbati prezenti. Barbatii au nevoie de mai multe calorii si prefera bauturi tari. Femeile aleg aperitive mai rafinate si vin. Prezenta varstnicilor poate necesita ajustarea meniului, incluzand si preparate dietetice. O categorie separata sunt copiii, pentru care ar trebui amenajata o masa cu dulciuri.
Secretele economisirii
Un cuplu tanar care se casatoreste trebuie sa isi planifice cat mai precis bugetul nuntii. Iata cateva sfaturi pentru a pregati un meniu de nunta pentru 50 de persoane:
- Pot fi doar recomandari, este imposibil sa anticipezi toate aspectele. Meniul depinde de preferintele mirilor si de tematica nuntii. Poate cuplul va dori sa organizeze banchetul in traditiile unei anumite bucatarii nationale: ruseasca, japoneza, armeana.
- In prima zi a nuntii, mesele trebuie sa fie pline de preparate imbelsugate. Un meniu de nunta pentru 50 de persoane include: salate, aperitive calde, felul principal, desert, bauturi alcoolice si non-alcoolice.
- Masa de nunta trebuie sa arate fastuos, insa amenajarea ei se poate incadra intr-un buget rezonabil. Exista mici trucuri care permit economii:
- Aperitivele calde pot fi inlocuite cu un preparat original – pilaf sau ciorba de peste in ceaune.
- La o nunta in natura se pot servi kebaburi – un fel principal excelent fara garnitura.
- Singurul punct din meniu unde nu trebuie facute economii sunt bauturile. Surplusul poate fi pastrat pentru a doua zi sau luat acasa. Deseori restaurantele vin in intampinarea mirilor, permitandu-le sa aduca alcool si bauturi racoritoare in orice cantitate.
Calculul minim per persoana
Nunta este un eveniment lung, iar o cantitate insuficienta de mancare va nemultumi cu siguranta invitatii. Indiferent cat de originala ar fi nunta, cel mai important lucru la orice petrecere este o masa buna. Secretul unui meniu de nunta pentru 50 de persoane este calculul minim de alimente per invitat:
- Se considera ca o masa buna inseamna minim 1200 g de mancare de persoana. Totusi, este mai prudent sa se ia ca unitate de calcul 1500 g.
- Mirii trebuie sa tina cont ca este vorba de greutatea totala a tuturor preparatelor per persoana. La nevoie, felurile scumpe dar voluminoase pot fi inlocuite cu alternative mai ieftine dar in cantitate suficienta. De exemplu, in meniu de nunta pentru 50 de persoane se poate include sunca sau piept de pui in loc de pulpa. Este o substitutie acceptabila si economica, ceea ce va conveni mirilor care vor sa economiseasca inteligent la nunta.
Lista de preparate per persoana:
- Aperitive reci (platou de branzeturi, mezeluri) – 350 g
- Diverse salate – 250 g
- Aperitive calde (clatite, placinte) – 100 g
- Fel principal – 250 g
- Garnitura de cartofi sau legume – 200 g
- Platou de fructe – 200 g
- Tort – 200 g
Lista de bauturi:
- Bauturi alcoolice tari (vodca, whiskey, brandy) – 0,5 l la 2 persoane
- Bauturi slab alcoolizate (vin) – 0,75 l de persoana
- Bauturi slab alcoolizate (sampanie) – 0,75 l la 3 persoane
- Bauturi non-alcoolice (apa minerala, suc, mors, compot) – circa 2 l de persoana
Calculul total Meniu de nunta pentru 50 de persoane
Pentru un meniu de nunta pentru 50 de persoane, lista orientativa este urmatoarea:
- Aperitive reci: 50 portii, din care 25 platouri de branzeturi si 25 platouri de mezeluri sau carne.
- Salate: minim 3 sortimente, cate 16 portii din fiecare.
- Aperitive calde: in functie de volumul portiei, dar nu mai putin de 5 kg in total.
- Fel principal: kebab de pui 4 kg, frigarui de porc 4 kg, frigarui de pui 4 kg.
- Garnitura: 20 portii de cartofi prajiti, 20 portii de cartofi taranesti, 10 portii de legume.
- Platou de fructe: 10 kg de fructe (banane, portocale, mere, struguri).
- Tort: 10 kg.
- Bauturi alcoolice tari: 25-30 litri.
- Vin: minim 30 litri.
- Șampanie: minim 20 sticle.
- Bauturi non-alcoolice: 100 litri.
Concluzie
Banchetul de nunta este o chestiune de responsabilitate: invitatii flamanzi nu vor putea aprecia frumusetea evenimentului. Indiferent cat de originala este nunta, cel mai important lucru la orice petrecere este o masa buna. Un meniu bine gandit pentru 50 de persoane trebuie sa includa o cantitate suficienta de feluri de mancare. In acest caz, ospatul festiv va lasa cele mai placute impresii despre nunta.
Distribuie acest articol ” Meniu de nunta pentru 50 de persoane” prietenilor tai care se pregatesc de nunta pentru a-i ajuta cu planificarea meniului! Și lasa un comentariu mai jos cu sfaturile tale pentru un meniu de nunta reusit.
Sursa imagini: Pixabay
Etichete: meniu nunta, planificare nunta, buget nunta, sfaturi organizare nunta
Calculele si recomandarile din acest articol se bazeaza pe experienta cumulata a organizatorilor de evenimente si a bucatarilor profesionisti care au gestionat numeroase nunti de-a lungul anilor.