Cum să alegi un fotograf pentru nunta ta?

Cum să alegi un fotograf pentru nunta ta?

Cum să alegi un fotograf pentru nunta ta, care sunt criteriile de selectare esenţiale şi cum puteţi alege un fotograf bun. Dacă vă pregătiţi pentru cea mai importantă zi din viaţa voastră, acest articol vă va ajuta să faceţi alegeri informate şi să găsiţi un fotograf care să vă surprindă amintirile într-un mod special. Citiţi articolul pentru a afla cum să alegeţi un fotograf de nunta perfect pentru voi!

Principalul lucru pe care l-am decis pentru mine în alegerea fotografului și recomand tuturor să se decidă – NU ECONOMISIȚI PE FOTOGRAFIE.

Da, asta este, cu litere mari. Mireselor, țineți minte: tot ce rămâne după nuntă, în afară de cadouri și amintiri în cap, este o fotografie și un video (cu siguranță voi scrie și despre video în alte articole). Iar amintirile tind să se estompeze, dar fotografiile profesionale bune pot reînvia multe emoții, chiar și după mulți ani! Cum – să te vezi din nou atât de frumoasă, într-o rochie superbă! Și să le arăți copiilor și nepoților tăi.

Dacă nu vă pasă cu adevărat de toate acestea – atunci puteți economisi bani pe fotografii și videoclipuri. Invitați un prieten sau o rudă în calitate de fotograf și lăsați-l să filmeze cu iPhone-ul său. Sau cu ce are el acolo. Vă avertizez doar că un prieten sau o rudă vrea, de asemenea, ca nunta dvs. să se odihnească. Și stând în picioare în jurul valorii de a vă privi și toate momentele de nuntă și să le înregistreze cu atenție – el nu va face acest lucru. Ca să nu mai vorbim de faptul că el poate pur și simplu bea prea mult și va fi prea mult pentru a filma.

Și repetați nunta pentru a trage ceva diferit – după cum știți, este imposibil. Am citit o mulțime de comentarii pe forumurile de nuntă despre cum soțiile au regretat apoi că au economisit bani și nu au chemat un fotograf profesionist la nuntă.

Cuvântul cheie – PROFESIONAL, pentru că doar să chemi un fotograf – nu garantează că vei obține fotografii deosebite . De ce? Vă explic.

Ce este un fotograf profesionist?

a8b9067a 1
Cum să alegi un fotograf pentru nunta ta?

Este o persoană care are:

  • O mare experiență în domeniul său (câțiva ani, zeci de evenimente fotografiate)
  • O educație specială și o pregătire avansată periodică (adică cunoștințe profesionale)
  • Un set specific de echipamente (un aparat foto de nivel înalt (a se citi foarte scump), o lumină bună și puternică, reflectoare și așa mai departe)
  • O manieră proprie de fotografiere și prelucrare a fotografiilor, cu drepturi de autor
  • Gust estetic excelent.

Aș mai adăuga că de obicei (dar nu întotdeauna) profesionistul ușor de comunicat, știe să asculte clientul, deschis la dialog și gata să răspundă dorințelor tinerilor, energia lui îi prinde pe toți cei care trebuie să intre în cadru, dar nu-i împiedică prezența. În consecință, având toate caracteristicile de mai sus – acest om vă garantează o calitate foarte bine definită a produsului (fotografiilor).

Despre această calitate vă puteți da seama imediat uitându-vă la portofoliul dumneavoastră. Cu profesioniști adevărați, toți oamenii din fotografii sunt frumoși. Serios. De ce? Pentru că fotograful va pune (sau el însuși va sta) în unghiul potrivit. Din unghiuri “proaste” (când se vede o a doua bărbie sau defecte ale corpului) va încerca să nu tragă.

Corect și în cantitatea potrivită va dirija lumina. Și cel mai important – va efectua apoi procesarea tuturor fotografiilor și retușarea (pentru a acoperi acneea, pentru a uniformiza tonul pielii, pentru a adăuga luminozitate, culoare, unele efecte speciale frumoase). Este prelucrarea de calitate care face ca fotografiile bune să fie atât de frumoase și estetice, apropiindu-le de operele de artă.

59f18804 1
Cum să alegi un fotograf pentru nunta ta?

Ce este doar un fotograf amator?

Este o persoană care are:

  • Un aparat de fotografiat
  • În cel mai bun caz, un curs finalizat de “fotografie pentru începători”.

Asta este. De fapt, această persoană se deosebește de toți ceilalți oameni doar prin faptul că are un aparat foto și își vinde fotografiile. Educație, abilități, cunoașterea unghiurilor, procesarea fotografiilor, experiență, în fine, fler artistic – poate exista sau nu. Al doilea este cel mai rău.

Citeste si
Nuntă modernă sau tradițională: ce alegem?

Procesarea fotografiilor după ce le-a făcut “un fotograf”. De obicei, nu o face (este un proces foarte lung, de ce să se deranjeze?). Ceea ce a pozat, asta dat.

Mai există și o altă față a monedei – când încearcă să acopere imperfecțiunile fotografiei cu o prelucrare “artistică”. Este imposibil să faci ca o fotografie inițial proastă să arate bine! Nici un Photoshop nu o poate face. Am citat deja exemple ale muncii unor astfel de “profesioniști” și pot da alte zeci. Există chiar și resurse și grupuri separate pe facebook, dedicate muncii fotografilor de nuntă vai de capul lor.

Și iată și feedback-ul mireselor. Ortografia și punctuația sunt păstrate.

“Nu numai că în ziua nunții el (fotograful – nota autorului) a întârziat o jumătate de oră – am primit doar cateva fotografii de la nunta. Iertați-mă, desigur, pentru un astfel de detaliu, dar pe deasupra a venit cu prietenul lui despre care eu și soțul meu am aflat abia în ziua nunții, din cauza căruia au fost probleme cu transportul, nu a fost loc pentru el la masa, prezentatorul a rămas fără mâncare. În ceea ce privește fotografiile, am primit fotografiile și am fost oripilați de unele dintre ele: pete albastre pe gingii, unghii ca de cadavru, o rochie cu marginea mov de la prelucrare. Am cerut să refacem, … au trecut 2,5 săptămâni, astăzi deschidem CD-ul și ce vedem… aceleași poze, cu aceleași “pete”. Am lacrimi în ochi că NU sunt fotografii de calitate!!!”

“În ziua nunții noastre, fotograful a refuzat să ne facă poze mie și prietenilor mei, doar ne-a aliniat pe mine și pe soțul meu în ipostaze de neînțeles, a fost nepoliticos cu toți cei din jurul nostru și i-a pus pe prietenii noștri să îi care echipamentul de colo-colo. L-am rugat să facă câteva poze și a fost de acord, amabil. Când le-am văzut (fotografiile – nota autorului) – nu mi-a venit să cred ochilor! Au fost cele mai proaste poze pe care le-am văzut vreodată! Pur și simplu nu pot să le descriu! Să faci poze cu telefonul ar fi fost mai bine! Nicio compoziție, aproape toate pozele au ochii închiși, pozele sunt împărțite în 4 tipuri: supraexpuse, roșii, galbene, verzi. În afară de asta – ceea ce i-am cerut eu să facă, în mod natural nu a fost făcut.”

Nu vreți să vă alăturați armatei acestor recenzii? Atunci angajați un fotograf bun, profesionist. Cât costă un fotograf de nuntă BUN? De la 50 de Euro pentru o oră de lucru, si de la 350 Euro pentru o zi de nuntă.

9f360c5a 72
Cum să alegi un fotograf pentru nunta ta?

Tot ce este mai ieftin de 50 Euro/ora este de o calitate îndoielnică pentru gustul meu. Calitate scăzută și un risc uriaș de “dat în bară”.

Cum alegi un fotograf profesionist?

TREBUIE să vă uitați la portofoliiul fotografului!

Nu uitați că în portofoliu nu sunt postate, de obicei, toate fotografiile, ci doar cele mai bune, cu retușuri și prelucrări maxime. De aceea, ar trebui să cereți fotografului să vezi cel puțin o sesiune completă a zilei de nuntă (de la recepție până la finalul banchetului). Acea serie îți va spune absolut totul despre ce poate/nu poate fotograful, care este stilul său de fotografiere și de procesare.

Să te înțelegi cu un fotograf fără să-i fi văzut portofoliul (pe principiul “un prieten de-al lui l-a lăudat foarte mult!”) este ca și cum te-ai căsători cu un străin. Da, cred că această comparație este corectă – nivelul de responsabilitate al unui fotograf de nuntă este foarte ridicat. Acesta determină ce va rămâne DUPĂ nuntă pentru toată viața!

Fiți atenți la modul de fotografiere și de prelucrare a fotografiilor din portofoliu.

Acesta este un subiect pentru o discuție separată. Dar deocamdată vă rugăm să rețineți: un fotograf nu va schimba modul de fotografiere și procesare a fotografiilor pentru dumneavoastră! Adică dacă sperați că fotograful va face pentru dumneavoastră “mai bine”, “aici aproape la fel, dar altfel” – vă înșelați amarnic!

Citeste si
Câte persoane ar trebui să invit la nunta mea?

Mai mult decât atât – mulți specialiști au o clauză în contractele lor în care se menționează că clientul este familiarizat cu modul de fotografiere și de prelucrare artistică a fotografiilor, iar nicio reclamație cu privire la aceste puncte nu este acceptată.

Dacă majoritatea modelelor din portofoliu au ochii închiși, aspect vintage, brațe și capete ieșite de nicăieri – așa va fi și în poza ta! Iar dacă nu vă place – nu vă implicați cu un astfel de fotograf, oricât de cool ar fi. Dezamăgirea va fi imensă, chiar dacă fotografiile sunt de foarte bună calitate, dar “nu sunt ale tale”.

TREBUIE să te întâlnești cu fotograful înainte de a încheia un contract cu el.

Se întâmplă ca tinerii să comande fotografii online și să creadă că acesta este sfârșitul misiunii lor. Uitați-vă la portofoliu, la contractul cu agenția – de ce să vă mai întâlniți? Nu uitați că voi și fotograful trebuie să petreceți toată ziua nunții. Cel puțin – această persoană nu ar trebui să vă enerveze. Ca normă – trebuie să vă placă.

Trebuie să-ți placă modul lui de comunicare, cum te tratează. În general, această regulă este valabilă pentru toți profesioniștii din domeniul nunții – trebuie doar să vă placă ca oameni și trebuie să vă simțiți confortabil în prezența lor. Punctualitatea fotografului este extrem de importantă! Dacă o persoană întârzie foarte mult la întâlniri, fără ca măcar să te anunțe despre asta – acesta este un motiv pentru a-i respinge serviciile.

Ce ar trebui să întrebați fotograful?

1. Încheie el un contract.

Un contract este o necesitate! Acesta este singurul lucru care vă poate proteja în cazul unei nerespectări grosolane a acordurilor de către fotograf. Au existat cazuri în care fotografii, după ce au luat avans în avans, au disparut pur și simplu.

2. Care sunt condițiile de transmitere a materialului finit?

Un termen rezonabil este de la 1 la 3 luni. Acesta este timpul necesar pentru a procesa fotografiile (corecția culorilor, retușarea, prelucrarea artistică). Dacă un fotograf promite să dea fotografiile “imediat după nuntă” – înseamnă că fotografiile vor fi fără nici o urmă de prelucrare, “brute”. Și da – momentul transferului fotografiilor finalizate ar trebui să fie reflectat în contract!

3. Care este procedura de plată?

De obicei, este vorba de plata în avans de 10-50% din comandă (rezervarea datei), plata în ziua nunții sau cu puțin timp înainte de aceasta și (se întâmplă foarte rar) plata parțială ulterioară (la primirea materialului finit). Aceasta din urmă este foarte convenabilă pentru client – dacă nu vă place rezultatul muncii fotografului, puteți cel puțin să nu plătiți bani în plus până când toate neajunsurile sunt corectate.

Citeste si
9 Fapte despre nunți pe care probabil nu le știai

4. Fotograful lucrează singur sau cu un asistent?

După cum s-a scris în recenziile de mai sus, dacă nu există un asistent – există o șansă ca oaspeții sau dvs. să fie folosiți ca atare.

5. Fotograful are propriul mijloc de transport?

Este inclus în preț? Va fi o surpriză neplăcută să afli în ziua nunții tale că fotograful trebuie să comande și să plătească un taxi. Dacă nunta dvs. este în alt oraș, fotograful are dreptul să solicite plata transportului.

6. Fotograful are lumină suplimentară?

În timpul iernii, această întrebare este extrem de relevantă! Și în alte perioade ale anului, la petrecere, iluminatul poate fi insuficient pentru fotografii de înaltă calitate.

TREBUIE să discutați cu fotograful în detaliu planificați ziua nunții (timp, locații, evenimente).

Deoarece acest plan după comunicarea cu fotograful se poate schimba foarte mult. De exemplu, ați vrut o ședință foto scenică de 2 ore. Cu toate acestea, fotograful pentru a obține rezultatul dorit (fotografii deosebite) vă sfătuiește să schimbați puțin, mărind timpul de fotografiere în scenă la 3 ore. Astfel, va trebui să mutați cu o oră toate evenimentele care urmează ședinței.

Nu uitați: profesioniștii care lucrează pentru dumneavoastră mai mult de 5 ore (inclusiv fotograful și asistentul) vor trebui să fie hrăniți. Acest lucru este important atât din punct de vedere etic, cât și din punct de vedere al rezultatului (o persoană înfometată și nervoasă nu va lucra bine).

Nu este nevoie să comandați un meniu complet. Gustările hrănitoare și sandvișurile sunt suficiente. Ei bine, încă un sfat: căutați un profesionist care este gata să vă pună în aplicare ideile! Chiar și cele mai nebunești! Refuzați imediat fotografii care spun “nu” tuturor propunerilor dvs. și vă oferă ceva propriu, care nu este potrivit pentru dvs. Chiar dacă este un super-profesionist la un preț de chilipir. Credeți-mă, fotografiile “greșite” de la nuntă vă vor supăra pe viață. Și să fiți fericiți!

Citește si…

  • Pregătirea pentru o nuntă în 2023
    Pregătirea pentru o nuntă în 2023
  • Nunțile în aer liber un ghid complet pentru
    Cel mai bun lucru pe care îl puteți face în lunile mai calde este să vă organizați petrecerea afară. Dar nu uitați că, în afară de beneficiile evidente, nunțile în aer liber vin cu capcane care nu vă vor strica sărbătoarea decât dacă aveți un plan B pentru fiecare. Noi îți spunem care sunt capcanele și ce trebuie să faci în privința organizarii nunțile în aer liber.
  • Decor de nuntă, cum alegeți corect
    Pentru a transforma un loc obișnuit într-o adevărată sărbătoare de nuntă este nevoie de un […]
  • 8 Temeri ale mireselor: probleme și soluții
    Dacă vă pregătiți pentru o nuntă, puteți avea emoții și anxietăți. Acest articol vă va ajuta să înțelegeți 8 temeri ale mireselor care sunt comune și să vă ofere soluții pentru a vă ajuta să vă bucurați de momentul nuntii. Descoperiți cum să vă gestionați temerile și cum să vă bucurați de această zi specială.
  • Când să faci nunta, vara sau iarna? Cum este mai bine pentru tine.
    Alegerea sezonului potrivit pentru nunta ta poate fi dificila, Afla când sa faci nunta, vara sau iarna, avantajele si dezavantajele unei nunti de vara sau de iarna, pentru ca tu sa poti lua cea mai buna decizie pentru tine.
20 Cele mai haioase texte pentru invitații de nunta
9 Concepții greșite ale mireselor despre pregătirea nunții

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închideți
Închideți Coșul Meu
Vizualizat Recent Închideți
Închideți
Închideți
Categorii
Deschide chat
💬 Nevoie de ajutor? Scrie aici..
Salut 👋
Putem să vă ajutăm?